Çevre Çalışmaları Akademisi’nin düzenlediği ilk çevrimiçi etkinlikte TaTuTa Belgeseli’nin yönetmeni Fatih İşçi ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Fatih Bey ile gerçekleştirdiğimiz çok keyifli geçen 1 saatlik söyleşiyi sizin için özetledik.
Fatih İşçi, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunudur. Aynı zamanda Sinema dersleri almış ve belgesel sinema üzerine yoğunlaşmıştır. “TaTuTa Belgeseli” İşçi’nin ilk profesyonel çalışmasıdır. Kariyerine, insani yardım çalışmaları kapsamında Türk Kızılayı ve UNICEF gibi kurumlara filmler üreterek devam etmektedir.
Artvinli olan Fatih İşçi doğa ile iç içe bir çocukluk geçirmiştir. Organik bir hayatın ne demek olduğunu bilen İşçi, şehir hayatını “tutsak yaşamlar” olarak adlandırıyor. Bir gün internette dolaşırken Buğday Derneği’nin hazırladığı TaTuTa Projesi ile karşılaşıyor. Buğday Derneği tarafından 2000’lerin başında ortaya çıkarılan bir proje olan TaTuTa, Ekolojik Çiftliklerde TArım TUrizmi Bilgi ve İşgücü TAkası anlamına gelmektedir. Projenin amacı Türkiye’de organik tarımla geçinen çiftçi ailelerine hem maddi destek vermek hem de gönüllü işgücü ve ilgi desteği sağlamaktır. TaTuTa Gönüllüsü; çiftlikte gönüllü olarak çalışan kişiye denir. Bu kişi Türk ya da yabancı olabilir. TaTuTa gönüllüsü bilgi ve deneyimlerini çiftlik sahibiyle paylaşır. Ev sahipleri de TaTuTa gönüllülerine ekolojik tarım bilgi ve deneyimlerini aktarır. Gönüllülerin konaklaması ve yemekleri ev sahibi tarafından karşılanır. İşte takas kısmı buradaki deneyim paylaşımıdır. Tarım konusunda yardım etmek istemeyenler ise sadece turist olarak gelirler ve giderken ev sahiplerine belli bir miktar ücret öderler. TaTuTa, Türkiye’nin uluslararası platformda tanınmasına imkan tanıyan önemli projelerdendir. Hem turizmi hem de organik tarımı tek bir projede geliştirme fırsatı sunar. TaTuTa’yı “harika bir ekolojik yaşam pratiği” olarak adlandıran İşçi, TaTuTa Projesini gördüğü anda bu konuda bir belgesel çekmeyi planlamış . Ve belgesel için çalışmalar böylece başlamış.
Belgesel çekimi için, 80’e yakın organik tarım yapan TaTuTa çiftliği arasından Amasya’nın Gümüşhacıköy beldesinde yer alan Bayrak Çiftliği’ne gitmişler. İki kişilik bir ekiple 1 hafta boyunca Bayrak Çiftliği’nde yaşayarak, çiftliğin gündelik yaşam pratiklerini yerinde görme fırsatı bulmuşlar. Ev sahibi ve gönüllüler arasındaki takasın nasıl işlediği TaTuTa Belgeseli’nde izleyiciler ile paylaşılmaktadır. Fatih İşçi, bu belgeselin kolektif bir çalışmanın ürünü olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, belgeselin akıllarda kalan neşeli müziği sadece iki enstrümanla (gitar ve yan flüt) ev ortamında kaydedilmiş.
Konuşmasına şu sözlerle devam ediyor Fatih İşçi: Organik tarımı artırmak için bireysel üreticinin desteklenmesi ve tohum politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca organik tarım bilinci olan yeni nesiller yetiştirmek için çocuklarımıza topraktan bir ürün elde etmeyi küçük yaşlarda öğretmeliyiz.
Son olarak Fatih İşçi çevre konularını işleyen 4 film önerisinde bulunuyor:
- Tufandan Önce (2016)
- Doğu (2013)
- Toprağın Tuzu (2014)
- Baraka (1996)
Çevre Çalışmaları Akademisi olarak bu keyifli söyleşi için Fatih İşçi’ye çok teşekkür ederiz. Etkinliğin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Elif Beyza Atik